Kümes Hayvancılığı İşine Nasıl Başlanır – Yeni Başlayanlar İçin Tavuk Yetiştiriciliği İş Planı
Kümes hayvanı çiftçisi olmakla ilgileniyorsanız, yeni başlayanlar için kümes hayvancılığı işine nasıl başlayacağınızı bilmek istersiniz; bu makale size yardımcı olabilecek tavuk yetiştiriciliği iş planını anlatmaktadır.
Kümes Hayvancılığı İş Planına Neden Başlanmalı?
Kümes hayvancılığı işi, eğer doğru yönetilirse, dünyadaki en kazançlı işlerden biri olarak adlandırılabilir. Şu anda sahip olduğumuz kümes hayvanı çiftçileri yeterli değil, bu nedenle tavuk yetiştirme işi bu kadar karlı hale geldi. Kısa sürede iyi miktarda para kazanmanın en güzel fırsatı haline geldi. Bu makale kümes hayvancılığı sürecine, kümes hayvancılığının küçük çiftlikten nasıl yapılacağına ve bunun nasıl büyük bir çiftlik haline getirileceğine odaklanacaktır.
1. Hızlı Üreme ve Sayıların Çokluğu
Sağlıklı bir yumurta tavuğu neredeyse her gün bir yumurta, bazen de haftada 4 yumurta yumurtlar, bazen de haftada 7 yumurta bırakır, bunların hepsi kuşunuzun kalitesine bağlıdır. Bazı kuşlar yılda 325 yumurta bırakabilmektedir. Ve yumurtadan çıkması 21 gün sürer. Teknik olarak bu, bir yumurta tavuğunun üç günde iki kez başka bir yumurta tavuğu üretebildiği anlamına gelir. Yani, eğer 500 sağlıklı Kaliforniya beyaz kuşunuz varsa, bunlar size 40 gün içinde 12.000 civciv verme kapasitesine sahiptir.
2. Hızlı Bir Büyüme Oranı
Kümes hayvanlarının en ilginç özelliği yüksek büyüme hızıdır. Yumurtaların çatlaması yaklaşık 21 gün sürer. Doğumlarından sonra tamamen pazara hazır hale gelmeleri yaklaşık 27 ila 28 hafta sürer. Bu, bir kümes hayvanı çiftçisinin, kümes hayvancılığı işine başarılı bir şekilde başladıktan sadece 31 hafta sonra gelirini kazanmaya başlayacağı anlamına geliyor. Hesaplamaya göre bir yıl içinde gelirini ikiye katlayabilecek. Ancak bu işte bazı belirsizlikler var, ölümler ve hastalıklar bunlardan bazıları ama doğru yönetim ve aşılama ile azaltılabilir.
3. Çok Uygun Fiyata Satış
Bir kuşun piyasa fiyatı, ondan iyi bir kar elde edebileceğiniz kadar düşük değildir. Tamamen büyümüş sağlıklı bir tavuğun piyasada fiyatı 10 ila 11 dolar civarındadır. Yani çiftliğinde 40 günde 12.000 tavuk üreten sizseniz, bunların tamamı satıldığında belli ki 120.000 dolar kazanıyorsunuz.
4. Yumurta Pazarı da Büyük
Kanatlı yumurtası pazarı da iyi ve çok karlı. Et işinde kümes hayvanı yumurtaları da iyi bir kâr kaynağıdır. Küçük yumurtalardan oluşan her kasa için yaklaşık 2 ila 3 dolar, büyük yumurtalardan ise 3-4 dolar kazanabilirsiniz. Her sandıkta 30 yumurta bulunur. Yani çiftliğinizde 500 yumurtacı varsa ve ayda 12.000 yumurta bırakıyorlarsa ve hepsini satmak istiyorsanız ayda 1.500 dolar kazanıyorsunuz demektir.
Artık kümes hayvancılığı işinin iyi bir kar elde etmenin çok kolay bir yolu olduğunu görebilirsiniz. Ancak asıl soru kümes hayvancılığı iş planınıza nasıl başlayacağınızdır?
Kümes Hayvancılığı İş Planınıza Başlamadan Önce
Tavuk çiftliği işinize başlamadan önce kümes hayvancılığı iş planı yapmalısınız, bu her türlü iş için çok önemlidir. İş planı, işinizde nereye gideceğinizi söyleyen bir yol haritası gibidir. Bir iş planı size şu anda işinizde hangi noktada olduğunuzu söyleyecektir. Kümes hayvancılığı iş planınız aşağıdaki noktaları içermelidir.
1. Kümes Hayvanı Türünü Seçin
Kümes hayvanı işletmesine başlamanın ilk adımı kuş türünün seçimidir. Burada yumurta tavuğu veya piliç olan kuş türünü seçeceksiniz. Bunlardan herhangi birini seçebilirsiniz, tamamen size kalmış. Dikkatinize getirebileceğiniz başka kuş türleri de vardır. Bunlar ördek, kaz, hindi vb.