Çiftlikte Maymun Çiçeği

Maymun çiçeği olarak da bilinen mpox, Afrika’da uzun yıllardır yaygın olarak görülse de son dönemde dünya genelinde görülen salgın, virüsün bulaşması konusunda belirsizlikleri ortaya çıkardı.


Penn State’te Yeni Bulaşıcı Hastalıklar Huck Kürsüsü ve fakülte üyesi Suresh Kuchipudi ve meslektaşları, mpox virüsünü, insanlardan hayvanlara yayılma potansiyelini ve hayvan ve insan hücrelerinde in vitro (bir test tüpünde) gelişimini anlamak için inceliyorlar. Ayrıca, mpox hastalığını tedavi etmek için terapötikler için potansiyel hedefleri inceleyecekler.

“Sığır gibi evcil hayvanlar diğer çiçek virüslerine karşı hassastır, ancak maymun çiçeğine karşı duyarlılıkları ve virüsün yayılmasındaki rolleri belirsizdir. Maymun çiçeğinin kontrollü bir in vitro ortamda sığır ve domuzların solunum hücrelerinde çoğalma yeteneğini anlamaya çalışıyoruz ve duyarlılığı tahmin etmek için bilgisayar modelleri kullanıyoruz,” dedi Kuchipudi ve araştırmanın in vivo yürütülmeyeceğini ve bu araştırmada hiçbir hayvan kullanılmayacağını belirtti. “Virüsün çiftlik hayvanlarının hücrelerinde çoğalabildiğini bulursak, bu virüsün bu hayvanlara yayılma ve ABD’de endemik hale gelme potansiyeli olduğunu gösterir”

CDC’ye göre, şu anda mpox virüsü enfeksiyonları için onaylanmış belirli bir tedavi bulunmamaktadır; ancak, çiçek hastalığı olan hastalarda kullanılmak üzere geliştirilen antiviraller faydalı olabilir. Biyoloji doçenti Marco Archetti ile işbirliği içinde araştırmacılar, mpox için sentetik defektif interferan (DI) partikül bazlı yeni bir enfeksiyon sonrası tedaviyi araştıracaklar. Archetti daha önce COVID-19 için sentetik bir DI tedavisinin etkinliğini tasarlamış ve göstermiştir.

“Sentetik kusurlu bir virüs, gerçek virüsün büyümesini engelleyen gerçek bir virüsün zararsız bir versiyonudur,” dedi Archetti. “Bu kusurlu virüsler gerçek virüsün parazitleri gibidir. Sonunda, hem hastalığa neden olan virüsün hem de kendilerinin yok olmasına neden olurlar.”

Maymun çiçeği, çiftlik hayvanlarına bulaşma riski çok düşüktür.


TVHB Başkanı Ali Eroğlu’nun açıklamalarına göre, maymun çiçeği hastalığı daha çok yaban hayvanlarında, özellikle kemiricilerde ve sincapgillerde görülür. Evcil hayvanlara bulaşma riski ise oldukça düşüktür.
Ancak, herhangi bir hayvanınızda olağandışı bir durum fark ederseniz, en kısa sürede bir veterinere başvurmanız önemlidir.
Önemli Not: İnsan sağlığıyla ilgili herhangi bir endişeniz varsa, bir sağlık uzmanına danışmanız en doğru yaklaşım olacaktır.

Maymun çiçeği tavuklara bulaşır mı ⁉️

Hayır, maymun çiçeği tavuklara bulaşmaz.
Maymun çiçeği ve tavuklarda görülen çiçek hastalığı gibi diğer hastalıklar farklı virüs türleri tarafından bulaşır. Bu iki hastalık birbirinden farklıdır ve bulaşma yöntemleri de farklıdır.
Tavuklarda görülen çiçek hastalığı genellikle kanatlı hayvanlar arasında direkt veya dolaylı temas yoluyla bulaşır. Virüs, hasta hayvanların deri lezyonları, tüyleri veya dışkıları yoluyla diğer hayvanlara bulaşabilir.
Maymun çiçeği ise genellikle enfekte olmuş hayvan veya insanla doğrudan temas, kontamine olmuş materyallerle temas veya bazı hayvan türlerinin ısırığı yoluyla bulaşır.
Özetle:

  • Maymun çiçeği: Genellikle memelilerde görülür ve tavuklara bulaşma riski yoktur.
  • Tavuklardaki çiçek hastalığı: Kanatlı hayvanlara özgü bir hastalıktır ve maymun çiçeği ile karıştırılmamalıdır.
    Tavuklarınızın sağlığı için dikkat etmeniz gerekenler:
  • Aşılar: Tavuklarınıza düzenli olarak veteriner hekim tarafından önerilen aşıları yaptırın.
  • Hijyen: Kümesinizi temiz tutun, yem ve su kaplarını düzenli olarak yıkayın.
  • İzolasyon: Yeni bir tavuk almadan önce karantina sürecini tamamlayın.
  • Veteriner kontrolü: Tavuklarınızda herhangi bir hastalık belirtisi görürseniz hemen bir veteriner hekime başvurun.
    Unutmayın: Herhangi bir hayvan hastalığı konusunda en doğru bilgiyi veteriner hekiminizden alabilirsiniz.