Hasat Mevsimi Sonu Mu?
Bugün Kasım ayının ortasındayız. Geleneksel olarak yılın bu zamanı hasat mevsiminin sonunu ve onunla birlikte çiftçilik (yetiştirme!) mevsimini temsil eder. Başka bir deyişle, bundan sonra kış mevsimidir.
Koyun çiftliklerinde, Yeni yıla yaklaşırken bu günler takvimde önemli günler olma eğilimindedir. Ülkenin birçok yerinde, koçun koyunlara Kasım ayının birinde tanıtılması gelenekseldir. Kışın resmi olarak gelmesi, çoğumuzun önümüzdeki aylarda yem yönetimi ve barınma tedarikini düşüneceği anlamına da gelir.
Sürünüzü ilkbahara kadar güvenle götürmek için yeterli yem ve barınağa sahip olmanızın önemini abartmak zordur. Özellikle gebe koyunlar için bol miktarda besin ve barınak sağlanması, bir sonraki kuzulama sezonunda başarılı sonuçlar elde etmek için kilit öneme sahip olacaktır. İsteyeceğiniz son şey, koyunların son üç aylık dönemlerinde olduğu Şubat ayında yem sıkıntısı çekmenizdir.
Yem Yönetimi
Mevcut kış yemi tedariklerinizi gözden geçirmeniz ve bunları muhtemelen ihtiyaç duyacağınız şeylerle karşılaştırmanız önemlidir. Hala ne kadar otunuz olduğunu ve açık havada otlatmaya ne kadar süre devam edebileceğinizi düşünmeniz gerekir. Birçok yerde çiftçiler Aralık ayının sonlarına kadar otlatmaya devam edeceklerdir, ancak otun silaj veya konsantre ile desteklenmesi gerekebilir.
Hesaplamalarınızı yaptıktan sonra, hayvanlarınızın kışı geçirmesi için yeterli yeminiz olup olmadığını bileceksiniz. Eğer yeminizin az olduğunu fark ederseniz, hemen harekete geçmeniz gerekir. Bunu birkaç şekilde yapabilirsiniz, örneğin:
– Daha fazla yem satın almak
– Bazı hayvanları satmak (mümkünse)
– Kış otlatma alanlarınızı genişletin
– Silaj için ilave mera balyalama (mümkünse)
Uzmanlar genellikle tüm silajların kalitesini test etmenizi önerir, çünkü bazı silajlar düşük kalitede olabilir ve besin değeri eksik olabilir. Bunu yapmak için, silaj örneklerini bir laboratuvara göndermeniz gerekecektir. Bu testlerin sonuçları besin eksikliklerini gösteriyorsa, mineral bolus veya drench ile takviye yapmanız gerekebilir .
Kışlık Barınma
Yine gebe koyunlarınız için temiz, güvenli ve emniyetli barınma imkânı sağlanması kuzulama mevsiminde şansınızı önemli ölçüde artıracaktır.
Özellikle, yılın bu zamanında tüm koyun barınma tesislerinin tam bir incelemesini yapmak önemlidir. Onarıma ihtiyaç duyan tesisleri onarın veya değiştirin ve tüm barınakların iyice temizlendiğinden ve tüm yüzeylerin dezenfekte edildiğinden emin olun.
Ayrıca, tesislerin kuru ve iyi havalandırıldığından, ancak cereyan yapmadığından emin olmalısınız. Yataklık için bol miktarda kaliteli saman sağlayın (eğer samanla yataklık yapıyorsanız).
Suluklar temizlenmeli ve sızıntı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Suluklar kirlenmeyi önleyen ancak koyunların suya kolayca erişebileceği bir yüksekliğe yerleştirilmelidir. Koyunlar için genellikle yaklaşık 60 cm yükseklik önerilir.
Kulübelerdeki elektrik konusunda tüm makul önlemleri almak önemlidir. Kablolamanın güvenli olduğundan emin olmak için tüm prizleri ve anahtarları kalifiye bir elektrikçiye kontrol ettirmelisiniz.