Yağmurla yağan samanın sindirilebilirliği daha düşük olduğu gibi, bitki dokusunun verimi, solunumu ve mikrobiyal parçalanması da daha düşüktür.
Çim biçme zamanını belirlerken yağmur her zaman joker bir rol oynar.
Missouri Üniversitesi Uzantı Tarım Uzmanı Hunter Lovewell, “Bu yılın bu zamanında aniden gelen sağanak yağışlar ve fırtınalar bir risktir” diyor. Bu öngörülemezlik, hava tahminlerini takip etmeyi ve yağışın kuruyan ancak henüz balyalanmamış yemi nasıl etkilediğini anlamayı önemli hale getiriyor, diyor.
Ve tüm yağmurlar eşit yaratılmamıştır, diyor Lovewell. Hızlı, kısa yağmurlar, uzun süreli, yavaş yağmurlardan daha az hasara neden olur.
Yağmurla yağan samanın sindirilebilirliği daha düşük olduğu gibi, bitki dokusunun verimi, solunumu ve mikrobiyal parçalanması da daha düşüktür.
Daha düşük verim ve daha düşük sindirilebilirlik
Islak saman kurutmak için daha fazla mekanik işleme gerektirir ve bu da yaprakların parçalanmasına neden olur. Bu, yapraklar düştüğünde ve daha sert saplar kaldığında sindirilebilirliği azaltır. Birkaç üniversitenin araştırmasına göre daha az yaprak daha az kütle ve daha düşük verim anlamına gelir. Lovewell, bunun gerçekleştiğinde hayvan sahiplerinin samanı besinle desteklemeyi düşünmeleri gerektiğini söylüyor.
Yağmur otları ve baklagilleri farklı şekilde etkilediğinden, yetiştiriciler ayrıca ne tür saman kullandıklarını da göz önünde bulundurmalıdır. Kuş ayağı yoncası ve kırmızı yonca gibi yem baklagilleri yonca kadar kuru madde kaybetmez. Çoğu çalışma, yoncadaki ham proteinin biçilmiş bir üründeki yağıştan büyük ölçüde etkilenmediği konusunda hemfikirdir.
Sızıntı ve solunum
Sızıntı, biçilen bitkinin çözünebilir bileşenlerinin hareketi ve kaybıdır. Sızan kuru maddenin büyük bir kısmı, lipitler, mineraller ve çözünebilir nitrojenle birlikte çözünebilir karbonhidratlardır.
Yağmurla yağan saman, mantar ve küf gibi mikroorganizmaların gelişmesine de olanak tanır. Solunum, bitki enzimlerinin çözünebilir karbonhidratları parçalama sürecidir. Bu süreç, yem yağmurla yağsın ya da yağmasın gerçekleşir. Nem yaklaşık %30’a düşene kadar toplam kuru maddenin küçük bir yüzdesinin solunum yoluyla kaybolması normaldir.
Yağış yoğunluğu ve uzunluğu önemlidir
Toplam yağış miktarı aynı ise, düşük yoğunluklu bir yağış, yüksek yoğunluklu bir yağışa göre daha kötü kalite ve daha düşük verimle sonuçlanacaktır.
Bazı araştırmalar, karbonhidratların, vitaminlerin ve minerallerin sızmasının genellikle saman kısmen kuruduğunda ve ardından uzun süreli yağmur yağdığında en yüksek olduğunu göstermektedir. Kesimden hemen sonra yağmur yağması genellikle besinlerin daha az sızmasıyla sonuçlanır.
Lovewell, yağmur altında kalan samanların kalitesinin şu durumlarda daha iyi olacağını söylüyor:
- Biçme işleminden hemen sonra yağmur yağar.
- Yağış miktarının aynı kalması durumunda yağış şiddetinin daha yüksek olacağı tahmin edilmektedir.
- Yem, birden fazla kez ıslatılmak yerine yalnızca bir kez ıslatılır.
Yağmurla yağan samanın veya genel olarak samanın gerçek kalitesini bilmek için, test için bir laboratuvara bir yem örneği gönderin. Lovewell, “Saman testi, samanın kalitesini gerçekten bilmenin tek yoludur” diyor.
Laboratuvarda yapılacak analizler, saman içerisindeki besin maddelerinin yerine konması için bir takviye programının geliştirilmesine yardımcı olacak.